Mam taki wewnętrzny podział na łatwe i trudne warzywa. Łatwe to ziemniak, burak, marchew, fasolka, kapusta... Trudne to warzywa ostre (kalarepa, rzepa, brukiew) albo z goryczką
(cykoria, brukselka) albo o trudnej konsystencji (łykowaty jarmuż). Istnieją dla mnie tylko w kilku odsłonach a czasami nawet w zaledwie jednej, np. z rzepy robię tylko surówkę, wielokrotnie testowany jarmuż uważam za zjadliwy tylko po dokładnym rozdrobnieniu jak w tych kotlecikach, kalarepę jadam tylko w zupie jarzynowej.
Właściwie większość warzyw, których w moim domu się nie jadało było dla mnie "trudnych": szpinak był mi znany tylko jako rozmrożona papka przyrządzona na słodko, dynia - tylko marynowana, no
i brukselka, wyłowiona od czasu do czasu z zupy warzywnej z mrożonki,
nawet dla mnie - wszystkojadka, była trudna do przełknięcia. Wiele z nich z czasem przeszło na jasną stronę mocy. Dynia okazała się niezwykle łatwa i uniwersalna, szpinak również, z brukselką oswajam się już kolejny sezon. Warzywo jest trudne dopóty, dopóki nie znajdę kilku przepisów i uniwersalnych tricków jak je przyrządzić, żeby mi smakowało. Poniższy przepis jest już całkowicie zaakceptowany i tylko czasami ulega drobnym modyfikacjom. Można ją przygotować bardziej lub mniej rozgotowaną - jak kto lubi.
Brukselka z patelni
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane + gęsi smalec)
- kilka plasterków boczku (u mnie wędzony, parzony) pokrojonego w kosteczkę
- 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól
- starty parmezan do posypania
1. Brukselkę oczyścić (ja zdejmuję zewnętrzne listki), przekroić na pół.
2. W garnku zagotować wodę, wrzucić brukselkę (żeby podgotować i zmniejszyć gorycz). Po 1-3 min odcedzić.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
4. Dodać boczek i podsmażyć.
5. Dodać czosnek i podsmażyć chwilkę, żeby się nie przypalił.
6. Dodać brukselkę, posolić do smaku i podsmażyć. (jeżeli brukselkę wolimy bardziej przyrumienioną możemy smażenie zacząć od brukselki)
7. Posypać startym parmezanem
inne dodatki:
- miód - (tak jak to było w karmelizowanej marchewce) jeżeli chcemy bardziej stłumić goryczkę
- chilli - dla amatorów ostrzejszego smaku
- kiedyś też robiłam ze śmietaną ale ostatnio odeszłam od tego dodatku
- czasami posypię jaką zieleniną
mnie też jarmuż do dziś nie przekonał
OdpowiedzUsuńbrukselkę robię ale rzadko w sumie
Ja coraz częściej, szczególnie teraz jak już czuje przesyt innymi zimowymi warzywami
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńLubię bardzo, ale tak krótko smażoną lub pieczoną.
Właśnie, czas obróbki cieplnej mocno wpływa na smak brukselki i różne są upodobania.
UsuńDla mnie akurat brukselka to "łatwe warzywo", uwielbiam jej smak. Jednak w domu Mama tylko ją gotowała i polewała bułką tartą, co było dość nudne, dlatego z przyjemnością testuję wszelkie nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńNo właśnie pewnie dlatego, że znasz ten smak z dzieciństwa. Ja musiałam się z nim oswoić:)
UsuńFajnie,, oswojona,, brukselka :) podoba mi się ta propozycja a i... sama brukselka w tym wydaniu jakoś efektownie wygląda... nie to co ta,, z wody,, ociekjąca masłem i bułką tartą... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJesteś już drugą osobą, która wspomina brukselkę z masłem i bułka tartą, a ja nigdy tak jej nie jadłam, będę musiała spróbować:)
UsuńJa akurat uwielbiam brukselkę i oboje z Mężem lubimy ją nawet w mrożonej zupie jarzynowej :D W takiej wersji oczywiście też mi się podoba.
OdpowiedzUsuńNo widzisz:) a mnie ta konsystencja jakoś tak odrzucała:)
UsuńOswojona brukselka, jupi jej :) brawo. Bardzo lubię brukselkę więc z tego przepisu chętnie skorzystam. :) Ciekawe jakie będą Twoje następne pomysły z nią w roli głównej. :)
OdpowiedzUsuńAktualnie zajadam się "kopytkami" brukselkowymi:)
UsuńUwielbiam brukselkę pod każdą postacią. Twój przepis będzie hitem w mojej kuchni :) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńNo proszę, kolejna wielbicielka brukselki:) Nic tylko brać przykład:)
UsuńJa, jestem jeszcze w fazie oswajania :D
OdpowiedzUsuńTo powodzenia życzę:)
Usuńoj świetna jest taka brukselka, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i melduję, że wyszłam już w końcu z kuchni :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!