wtorek, 20 maja 2014

Proste ciasto ucierane z rabarbarem i imbirem


Ciasto, jak już kiedyś zachwalałam, jest pulchne, wilgotne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie łączy się z owocami. Upiekłam je już w tym sezonie rabarbarowym dwa razy i Was też gorąco do tego zachęcam.

Rabarbar nie jest tak słodki jak jabłka ani tak kwaśny jak żurawina więc w proporcjach nic nie zmieniałam. Jedyną modyfikacją były przyprawy: zamiast cynamonu i gałki muszkatołowej użyłam suszonego imbiru, który bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem. 

Do rabarbaru pasują też migdały więc jedną z wariacji ciasta może być też dodanie likieru migdałowego (amaretto) do ciasta lub do sosu śmietankowego.



Ciasto ucierane z rabarbarem i imbirem
Na podstawie jabłkowego ciasta Sally Schmitt z żurawiną i sosem śmietankowym



Składniki (tortownica o średnicy 25 cm)
  • 85 g masła, miękkiego
  • 165 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki suszonego mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • 125 ml mleka
  • ok 400 g rabarbaru
  • do posypania: 1 łyżka brązowego cukru zmieszana z 1/2-1 łyżeczki imbiru
1. Okrągłą formę z wyjmowanym dnem wyłóż papierem do pieczenia.
2. Piekarnik rozgrzej do 175ºC.
3. Masło i cukier ubij mikserem do białości (Jeżeli cukier słabo się rozpuszcza podczas ubijania można dolać powoli ok 2 łyżek wrzątku).
4. Dodaj jajko i ubijaj, aż składniki się połączą.
5. Połącz składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir.
6. Maślaną masę wymieszaj z suchymi składnikami (można mikserem na wolnych obrotach).
7. Nadal mieszając dolewaj stopniowo mleko.
8. Oczyszczony rabarbar pokrój w ok 5 cm słupki a te w poprzek by powstały wąskie paseczki.
9. Ciasto wlej do formy, wyrównaj wierzch. W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru.
10. Całość posyp cukrem wymieszanym z imbirem.
11. Piecz 50-60 minut, do suchego patyczka i zarumienienia
12. Podawaj polane sosem śmietankowym.

Słodki sos śmietankowy
  • 1 szklanka świeżej słodkiej śmietanki (ok 30%)
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g masła
  • wanilia (opcjonalnie)
Wszystkie składniki podgrzewaj powoli w garnuszku, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Następnie zwiększ ogień, zagotuj i gotuj 5-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć.









Rabarbalove Rabarbalove Nowalijkowe Kucharzenie Piknik majowy

16 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie smacznie....i ten sos śmietankowy...PYSZOTA :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, ale idealne :) genialna nazwa bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto z rabarbarem:) Podoba mi się pomysł na sos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i chciałabym go mieć pod dostatkiem w ogródku:)

      Usuń
  4. do kawy teraz by się przydało :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się zamierzam na kolejny raz. Rabarbar już kupiłam:)

      Usuń
  5. Ogladając zdjęcie właśnie zastanawiałam się czym je polałaś. Idealne rozwiązanie:)

    Pozdrawiam:) Di

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważam, że ten sos to fajne odkrycie. Takie dodatki do ciast są bardzo atrakcyjne.

      Usuń
  6. Ciasto udało się idealnie. Jestem zachwycona jego prostotą i szybkością wykonania. Zamiast mleka dodałam śmietankę 30% więcej kalorii, ale moim zdaniem lepszy smak. Następnym razem dodam zamiast rabarbaru śliwki... Już nie mogę się doczekać... Dziękuję za przepis. Polecam wszystkim. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że smakowało:)
      Ja też jeszcze będę eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami i z pewnością jesienią wrócę też do oryginału z żurawiną.

      Usuń
  7. Muszę koniecznie zrobić to ciasto bo pewnie nic już z niego nie zostało i nie ma szans na kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego ze zdjęcia nie, ale kolejne niedługo będzie:)

      Usuń
  8. a jak myślisz, czereśnie byłyby dobre w takim cieście ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nadają się każde owoce tylko przy bardzo słodkich ewentualnie zmniejszyłabym ilość cukru. Ja jak mam wątpliwości to np na 2/3 ciasta kładę "pewniaka" a eksperymentuje na kawałku. Można też wymieszać owoce tak jak w wersji jabłko- żurawina.

      Usuń