Skorzystałam z pomysłu na ciasto z jabłkami, żurawiną i sosem śmietankowym.
Ciasto, jak już kiedyś zachwalałam, jest pulchne, wilgotne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie łączy się z owocami. Upiekłam je już w tym sezonie rabarbarowym dwa razy i Was też gorąco do tego zachęcam.
Rabarbar nie jest tak słodki jak jabłka ani tak kwaśny jak żurawina więc w proporcjach nic nie zmieniałam. Jedyną modyfikacją były przyprawy: zamiast cynamonu i gałki muszkatołowej użyłam suszonego imbiru, który bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem.
Do rabarbaru pasują też migdały więc jedną z wariacji ciasta może być też dodanie likieru migdałowego (amaretto) do ciasta lub do sosu śmietankowego.
Ciasto ucierane z rabarbarem i imbirem
Na podstawie jabłkowego ciasta Sally Schmitt z żurawiną i sosem śmietankowym
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm)
- 85 g masła, miękkiego
- 165 g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki suszonego mielonego imbiru (opcjonalnie)
- 125 ml mleka
- ok 400 g rabarbaru
- do posypania: 1 łyżka brązowego cukru zmieszana z 1/2-1 łyżeczki imbiru
2. Piekarnik rozgrzej do 175ºC.
3. Masło i cukier ubij mikserem do białości (Jeżeli cukier słabo się rozpuszcza podczas ubijania można dolać powoli ok 2 łyżek wrzątku).
4. Dodaj jajko i ubijaj, aż składniki się połączą.
5. Połącz składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir.
6. Maślaną masę wymieszaj z suchymi składnikami (można mikserem na wolnych obrotach).
7. Nadal mieszając dolewaj stopniowo mleko.
8. Oczyszczony rabarbar pokrój w ok 5 cm słupki a te w poprzek by powstały wąskie paseczki.
9. Ciasto wlej do formy, wyrównaj wierzch. W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru.
10. Całość posyp cukrem wymieszanym z imbirem.
11. Piecz 50-60 minut, do suchego patyczka i zarumienienia
12. Podawaj polane sosem śmietankowym.
Słodki sos śmietankowy
- 1 szklanka świeżej słodkiej śmietanki (ok 30%)
- ½ szklanki cukru
- 80 g masła
- wanilia (opcjonalnie)
Wygląda obłędnie smacznie....i ten sos śmietankowy...PYSZOTA :)))
OdpowiedzUsuńI jest na prawdę pyszne Olu:)
Usuńproste, ale idealne :) genialna nazwa bloga ;)
OdpowiedzUsuńDzięki: za idealne i genialne:)
UsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem:) Podoba mi się pomysł na sos.
OdpowiedzUsuńJa też i chciałabym go mieć pod dostatkiem w ogródku:)
Usuńdo kawy teraz by się przydało :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJa się zamierzam na kolejny raz. Rabarbar już kupiłam:)
UsuńOgladając zdjęcie właśnie zastanawiałam się czym je polałaś. Idealne rozwiązanie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:) Di
Też uważam, że ten sos to fajne odkrycie. Takie dodatki do ciast są bardzo atrakcyjne.
UsuńCiasto udało się idealnie. Jestem zachwycona jego prostotą i szybkością wykonania. Zamiast mleka dodałam śmietankę 30% więcej kalorii, ale moim zdaniem lepszy smak. Następnym razem dodam zamiast rabarbaru śliwki... Już nie mogę się doczekać... Dziękuję za przepis. Polecam wszystkim. Pychota.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że smakowało:)
UsuńJa też jeszcze będę eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami i z pewnością jesienią wrócę też do oryginału z żurawiną.
Muszę koniecznie zrobić to ciasto bo pewnie nic już z niego nie zostało i nie ma szans na kawałek
OdpowiedzUsuńZ tego ze zdjęcia nie, ale kolejne niedługo będzie:)
Usuńa jak myślisz, czereśnie byłyby dobre w takim cieście ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nadają się każde owoce tylko przy bardzo słodkich ewentualnie zmniejszyłabym ilość cukru. Ja jak mam wątpliwości to np na 2/3 ciasta kładę "pewniaka" a eksperymentuje na kawałku. Można też wymieszać owoce tak jak w wersji jabłko- żurawina.
Usuń