Nie pamiętam kiedy ostatnio zrobiłam dwa razy taki sam tort. Przeważnie sprawa wygląda tak, że mam ochotę na jakieś połączenie smakowe i kombinuję. Robię notatki jakie smaki, w których warstwach umieścić i jakich produktów mogę użyć. Tym razem miałam ochotę na klasykę a czas świąteczny ku temu sprzyjał. Co było najgorsze? Nie mogłam się zdecydować. Czy zrobić orzechowe blaty (uwielbiam) i tort orzechowo-kawowy, czy orzechową masę a za to blaty makowe i tort makowo-orzechowy czy też może masę kawową i tort makowo-kawowy. Chodziłam, myślałam, smak sobie wyobrażałam. W końcu decyzję podjęłam i zdecydowanie ten tort moją zachciankę spełnił. Mam nadzieję, że na dość długo bo torty robię na prawdę okazjonalnie.
Skorzystałam z przepisu na "świąteczny tort makowy" z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej odpowiednio go modyfikując. Migdały zastąpiłam orzechami włoskimi. Do nasączenia użyłam kawowego smaku czyli likieru Kahlua. Do masy śmietanowej dodałam mocną zaparzoną kawę. Żeby całość nie była mdła, dodatkowo każdy blat posmarowałam cieniutko warstwą kwaśnego, porzeczkowego musu pozostałego po robieniu nalewki. Ten smak świetnie współgrał z resztą. Na wielkie dekoracje nie miałam już czasu. Tort po prostu posypałam aromatyczną, świeżo zmieloną kawą.
Tort makowo - kawowy.
(Inspiracja: "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej)
Blaty makowe:
(najlepiej przygotować dzień wcześniej)
- 300 g maku
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
- 3 łyżki kaszy manny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2. Białka ubić na sztywną masę.
3. Żółtka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, orzechy, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. Dodać białka do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
5. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
Krem:
- 600 g serka mascarpone, schłodzonego
- 300 ml śmietanki 36%, schłodzonej
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z laski wanilii)
- 80-100 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy (z 4 miarek)
2. Osobno ubić serek mascarpone z pozostałym cukrem. Dodać zaparzoną kawę i wymieszać mikserem. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
(Jeżeli masa z powodu złej jakości serka czy śmietanki albo dolania zbyt dużej ilości kawy miała by być za rzadka proponuję dodać trochę rozpuszczonej żelatyny czy też jakiegoś zagęstnika do śmietan)
Dodatkowo:
- 80 ml likieru kawowego do nasączenia
- 150 ml kwaskowego musu owocowego np. czarnej porzeczki
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 likieru. Posmarować cienką warstwą musu. Wyłożyć 1/3 część kremu.
Z każdym kolejnym blatem postąpić tak samo, tylko ostatnią warstwę kremu rozsmarować także na
boki.
Udekorować np. posypując zmieloną kawą.
Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.
Już go zjadłam. Oczami.
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej Cię brzuch nie boli tak jak mnie:)
UsuńOjojoj, musi być pyszny. Robiłam podobny, tylko z kremem śmietanowym. Ale kawa to kawa :)
OdpowiedzUsuńŚmietankowy też jadłam i też pyszny ale teraz mi się kawowego zachciało:)
UsuńBoże, to musiało być niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńI nawet nie okazał się tak bardzo pracochłonny jak myślałam.
UsuńO, taki tort bardzo spodobałby się mojemu Mężowi :)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie nikt nie pogardził:)
UsuńUwielbiam i kawę i mak :) pyszny taki tort! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo ja też, kawę, mak, orzechy, alkohol, wszystko:)
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńA smak na pewno boski.
Piękny!
OdpowiedzUsuńA smak na pewno boski.
Oj tak, szczególnie jak się miało taką zachciankę.
UsuńWspaniały! Wygląda fantastycznie a połączenie smaków idealne :D
OdpowiedzUsuńNiektóre połączenia się nie starzeją.
UsuńTo się nazywa tort:) Musiał smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńDobre składniki dają dobry smak.
Usuń