Dodatek warstwy serowej sprawdza się w wielu połączeniach: z makowcem, z szarlotką i również z brownie. Można powiedzieć, że to sernik na grubym czekoladowym spodzie. Dynia sernikowi nadaje koloru a jej wpływ na smak zależy głównie od smaku samej dyni. Dla mnie ciasto było lepsze na drugi dzień, kiedy przyprawy i smaki się połączyły.
Robiąc masę serową należy mieć na uwadze, że jej gęstość będzie zależeć od użytej dyni i twarogu. Ja miałam bardzo gęste puree i dość suchy twaróg. Dobrze byłoby, żeby albo dynia była bardziej wodnista albo ser nieco rzadszy. Jeżeli masa jest zbyt zwarta trudno w niej zrobić esy-floresy.
Zmodyfikowałam ten przepis. Do brownie dodałam orzechy włoskie a pominęłam gałkę
muszkatołową. W tym cieście sprawdziła się doskonale ale tutaj to już było nieco za dużo aromatów.
Sernikobrownie z dynią
Składniki na formę 20x20 cm (lub o podobnej powierzchni)
Składniki:
Brownie (można wykorzystać inny wypróbowany przepis na brownie)
- 125 gram gorzkiej czekolady
- 125 gram masła
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao (wg mnie niekoniecznie)
- 2-4 łyżek śmietanki 30%
- 250 gram twarogu zmielonego
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta imbiru
Brownie:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z masłem. Przestudzić
2. W misce wymieszać: mąkę, cukier, szczyptę soli oraz ew. kakao i dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać (ręcznie lub mikserem).
3. Wbić 2 jajka, dodać ekstrakt z wanilii. Ponownie wymieszać na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta dodać 2 łyżki śmietanki.
4. Dodać orzechy i wymieszać.
Masa serowa:
1. W misce wymieszać cukier i przyprawy korzenne, dodać ser i puree z dyni i dokładnie połączyć.
Wykładanie:
1. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Wyłożyć masę czekoladową pozostawiając ok 2-3 łyżki.
3. Wyłożyć masę serową.
4. Jeżeli masa czekoladowa jest zbyt zwarta, dodać śmietankę kremówkę. Rozłożyć małymi kleksami na masę serową i patyczkiem zrobić esy floresy.
5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 45 minut.
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, połączenie sernika i brownie to dla mnie super pomysł :)
OdpowiedzUsuńteż mi się ten pomysł spodobał
UsuńWygląda pyszne :) koniecznie muszę zrobić... kontynując swój festiwal dyni :)))
OdpowiedzUsuńCzyli masz swój prywatny festiwal?:)
Usuńświetny kolor uzyskałaś dzięki dyni!
OdpowiedzUsuńNo właśnie, dynia daje ten ładny jesienny kolorek:)
UsuńRobiłam kiedyś podobne sernikobrownie :) Czekolada z dynią to fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńjak masz u siebie to postaram się znaleźć:)
UsuńMusiało być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńsmakowało dokładnie jak sernik dyniowy i brownie:))
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńTakie połączenie to ja rozumiem. Jest tu wszystko to, co lubię:) I jeszcze jak wygląda!
OdpowiedzUsuńTak, dynia nadaje piękny kolor.
UsuńAle smaczne połączenie .
OdpowiedzUsuńTak, bardzo smaczne i razem i osobno:)
Usuńkradne przepis:)
OdpowiedzUsuńSama ukradłam, ścigać nie będę:)
UsuńTaki deser rozgrzeszy wszystkich razem i każdego z osobna łasucha :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Dżemiku:)
UsuńMmm, po prostu idealne :)
OdpowiedzUsuńa jak:)
Usuń