wtorek, 18 listopada 2014

Piernik staropolski

Kompletuję świąteczne wypieki. Na liście jest coroczna strucla makowa, być może będzie też keks razowy no i w tym roku pierwszy raz osławiony na blogach piernik staropolski. Już ponad tydzień ciasto dojrzewa sobie w lodówce.


Ciasto powinno leżakować 2-6 tygodni dlatego należy zrobić między 7 listopada a 5 grudnia.



Staropolski piernik świąteczny
na podstawie przepisu z "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry

Składniki:
  •     500 g miodu
  •     400 g cukru kryształu (dałam połowę)
  •     250 g dobrego masła lub smalcu lub mieszanki obu
  •     1 kg mąki pszennej (użyłam 550)
  •     3 całe jajka
  •     3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  •     1/2 szklanki zimnego mleka
  •     1/2 łyżeczki soli
  •     przyprawa do piernika (w zależności od ilości wypełniaczy 2-3 opakowań czyli 80-120 g kupnej, lub 40-80 g domowej)
Przygotowanie:
1. Miód, cukier i masło podgrzać w dużym garnku do zgotowania. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
3. Połączyć składniki suche: mąkę, sól i przyprawą korzenną.
4. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo wyrabiając ręką: składniki suche, całe jajka, rozpuszczoną w mleku sodę.
5. Ciasto dokładnie wyrobić (ja podzieliłam ciasto na pół i wyrabiałam mikserem).
6. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i postawić w chłodnym miejscu (w piwnicy lub lodówce) aby dojrzało.



Świąteczne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Z przyjemnością dołączam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podchodziłam raz do tego przepisu, ale mój mąż (robiąc porządki po jakimś miesiącu od nastawienia piernika) usunął dojrzewające ciasto w niepamięć. Od tej pory zaniechałam produkcji :) Chętnie bym powróciła do procederu

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego.... dojrzewam do tego :))) podobno jest najlepszy....

    OdpowiedzUsuń