wtorek, 18 listopada 2014

Przyprawa do piernika


Do piernika staropolskiego zabrałam się w święto i z braku przyprawy piernikowej musiałam zrobić ja sama, ale może to i dobrze. Pojedynczych przypraw mam mnóstwo, mieszanek raczej niewiele. 




Przyprawa korzenna do piernika
Skorzystałam z przepisu Renaty.

Składniki:
  • 40 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)
  • 2 płaskie łyżki mielonego imbiru
  • 1 ziarno gałki muszkatołowej (ok. 10 g)
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 15 strączków kardamonu w łupinach
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)
  • 1-2 gwiazdy anyżu
Wykonanie:
1. Przyprawy, które nie są zmielone, przygotować i rozdrobnić: 
- kardamon wyłuskać z łupin, z gwiazd anyżu wyłuskać nasiona, korę cynamonu rozbić tłuczkiem.
- gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce
- pozostałe przyprawy dokładnie utrzeć w moździerzu lub zmielić (ja wybrałam młynek nożowy). 
2. Przyprawy zmielone odmierzyć i dosypać. 
3. Mieszankę w razie potrzeby przesiać przez sitko.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od światła, albo od razu użyć do przygotowania piernika.




26 komentarzy:

  1. Oh,ale musiało u Ciebie pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, pachniało, choć dość krótko bo przyprawa zaraz powędrowała do ciasta:)

      Usuń
  2. Uwielbiam zapach przypraw ucieranych w moździerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ale ręcznie nie chce mi się ucierać, ale może mój moździerz nie jest zbyt dobry.

      Usuń
  3. Domowa najlepsza!
    U mnie też zrobiona i zatopiona w cieście piernikowym.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też najbardziej lubię sama dobrać proporcje i składniki takie przyprawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz i w zasadzie to trudno określić czy proporcje były właściwe bo nie ma jak spróbować:)

      Usuń
  5. Wspaniała przyprawa, pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta przyprawa musi być w mojej kuchennej szafce przez cały rok :D

    OdpowiedzUsuń
  7. super, ja od lat sama łączę przyprawy piernikowe, w gotowych na głównym miejscu, czyli w przeważającym składzie jest bardzo często mąka lub cukier
    totalnie bez sensu zatem
    Twoja mieszanka bardzo mi sie podoba, nigdy nie dodawałam pieprzu, a zrobie tak w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest z kupnymi, coś tę torebkę musi wypełnić. Mnie bardziej razi, że więcej jest w nich tego co tanie a na droższych przyprawach oszczędzają. W mojej mieszance mogę sobie pozwolić i na cynamon cejloński i dać więcej droższego kardamonu. Co do pieprzu to przejrzałam dwa przepisy i w obu był, jak się sprawdzi w gotowym wypieku niestety jeszcze nie wiem:)

      Usuń
  8. Mieszanka świetna i na pewno baaardzo aromatyczna ;) Piernik bedzie przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piernika jeszcze w tym roku nie zarobiłam, ale przyprawy już przygotowane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale pewnie masz już swój ulubiony, przetestowany przepis.

      Usuń
  10. Ja w tym roku pierników nie robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to z pewnością zrobisz inne świąteczne pyszności.

      Usuń
  11. Bardzo pięknie wprowadzasz nastrój świąteczny, dzięki! Ja kupię paczuszkę gotowej przyprawy, bo zrobienie takiej, choć bardzo w stylu slow, jest jednak droższe, a z tym krucho:). Ale widzę inne wpisy z pysznymi przepisami, więc idę podejrzeć. Kusi mnie zwłaszcza keks razowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właściwie, ze względu na charakter przepisu, jedyny świąteczny akcent. Mówisz, że taka przyprawa drogo wychodzi? Mnie właściwie wyszła taniej bo nie musiałam nic kupować:) Pojedyncze przyprawy typu pieprz, ziele, gałka, kolendra, goździki, cynamon, imbir i tak mam bo używam do wielu dań. Najdroższe chyba kardamon i anyż ale ja akurat te ładne na zdjęciu dostałam a kardamon mam też mielony Kotanyi i chyba nie był bardzo drogi. Czasami też przyprawy kupuję taniej na straganach czy przez Internet.

      Usuń
  12. Dzięki za przepis, akurat piekłam ostatnio pierniczki i Twój przepis był jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń