wtorek, 31 grudnia 2013

Naleśniki z jabłkami



U mnie ciągle jeszcze trwa urlop a w czasie wyjazdu nie jest łatwo się zmobilizować do internetowej aktywności. Ale myślę, że to bardzo dobrze, że realna rzeczywistość jest ciągle ważniejsza od tej wirtualnej.

Jako ostatni wpis w tym roku ponownie naleśniki. Wpadłam z tymi owocowymi dodatkami jak przysłowiowa śliwka w kompot. Zastanawiam się do czego ja teraz zużyję te wszystkie dżemy, które stoją w spiżarni?

Naleśnikami z gruszkami zajadałam się co sobotę. Kiedy jednak gruszek zaczęło brakować przerzuciłam się na jabłka i też jestem zauroczona. Jabłka, miód (a właściwie miody dwa) i cynamon to kolejny idealny dodatek do naleśników.



Do 2 naleśników:
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżki miodu
  • 3 łyżki miodu pitnego
  • szczypta cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać lekko masło, dodać miody. Powstały płyn dość mocno zredukować. Dodać jabłka i szczyptę cynamonu, chwilę poddusić. Zdjąć z ognia.





Naleśniki w każdej postaci

10 komentarzy:

  1. Rzeczywiście takie naleśniki są idealne!
    Pozdrawiam sylwestrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniczki są dobre na wszystko. :-)
    Mnóstwo radości, uśmiechu i sukcesów w całym 2014!
    Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Droczilko! Również wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku. Trochę spóźnione ale dopiero nadganiam pourlopowe zaległości:)

      Usuń
  3. Pyszne połączenie:) gruszki mój faworyt.

    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)

    D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też ale co zrobić kiedy gruszki są tak krótko... Wszystkiego dobrego!

      Usuń
  4. z miodkiem pitnym, no, no, no ... musiały smakować świetnie :)
    Pysznego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miodek pitny do picia był dla mnie trochę za słodki ale jako deserowy dodatek jest idealny.
      Dziękuję i wzajemnie:)

      Usuń
  5. Miód pitny i gruszki... Mmm :) A wszystko to w naleśniku. Koniecznie muszę spróbować :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jesteś wielbicielką szarlotek to koniecznie:)

      Usuń