czwartek, 7 sierpnia 2014

Porzeczkowy sernik na zimno.




Ostatnio zdałam sobie sprawę, że prawie nie odczuwam upałów. Wychodzę z domu o 6 rano, jest przyjemnie ciepło ale nie, żeby gorąco. Kilka godzin pracy w klimatyzowanym pokoju - bywa nawet chłodno, szczególnie w stopy i ręce. Nie piję kawy frappe ani ice tea, bo przed czym tu się chłodzić? Kiedy wychodzę późnym popołudniem, czuję przyjemne uderzenie gorącego powietrza ale zaraz wsiadam w klimatyzowany tramwaj a potem schodzę w chłodne podziemia dworca albo metra. Innym razem wchodzę do klimatyzowanych sklepów. W odzieżowych kuszą mnie minimalistyczne sandałki i lekkie sukienki. Rozsądek nakazuje poprzestać na jednej, przypominając, że to tylko chwilowa potrzeba, bo upalnych weekendów w roku jest zaledwie kilka a do pracy taki strój się niestety nie nadaje.

Czasami zazdroszczę ludziom o wolnych zawodach. Spoglądam z okna biurowca jak błąkają się właśnie w tych lekkich ubraniach, których ja z rozsądku nie kupuję, po placach, modnych bazarach, stoją w kolejce po "najlepsze lody w mieście", piją dla ochłody koktajle i szukają schronienia przed słońcem w cieniu kawiarnianych parasoli.

O upałach zwykło się mówić "nieznośne" (choć dla mnie tylko te powyżej 30 stopni) ale ich niedostatek sprawia, że kiedy kończy się lato myślę: "to już? i tylko tyle?". Dlatego z niepokojem spoglądam, że to już sierpień i wystawiam się na upalne słońce, kiedy tylko mogę, nim nowa letnia sukienka znowu, na prawie rok, zawiśnie w szafie.



Cywilizacja-klimatyzacja zmieniła także moje potrzeby kulinarne. Zapominam o wodzie z miętą i cytryną, rzadko gotuję i jadam chłodniki, częściej lody ale raczej dla przyjemności niż ochłody. Serniki na zimno też konsumuję głównie dla przyjemności.

Poniższa modyfikacja podstawowego przepisu powstała, kiedy myślałam o tym jak najlepiej spożytkować porzeczkowy urodzaj. Najzdrowsze są ponoć owoce surowe, tylko co zrobić, gdy po jednej miseczce mam dosyć a reszta domowników nawet nie tknie? No więc postanowiłam surowe, przetarte przez sito porzeczki dodać do mojego sernika na zimno. To był strzał w dziesiątkę.


Sernik na zimno porzeczkowy.
Tortownica 17-19 cm

Mus owocowy:
  • ok. 800 kg porzeczek (czarnych, czerwonych lub mieszanych)
  • ok. 200 - 250 g cukru
Owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Powinno się otrzymać 0,5 kg musu.
Cukier dodawać stopniowo do uzyskania właściwego dla siebie poziomu słodyczy.

Galaretka.
  • 2 szklanki musu owocowego z cukrem
  • 2 płaskie łyżki żelatyny (18g)
  • kieliszek alkoholu (opcjonalnie)
0,5 szklanki musu owocowego mocno podgrzać, zestawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Zostawić do przestudzenia. Kiedy ostygnie wymieszać z pozostałym musem owocowym. (Opcjonalnie dodać alkohol).

Masa serowa
  • 400 g białego serka  
  • pozostały mus owocowy z cukrem (ok. 1 szklanki)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny (18g)
  • 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny (może też być mleko lub słodka śmietanka)
  • opcjonalnie dodatkowy cukier
Wodę zagotować, zestawić z ognia, rozpuścić w niej żelatynę.
Ser, jeżeli jest wyjęty z lodówki, podgrzać w rondelku tak by był lekko ciepły. Jeżeli nie jest dobrze zmielony zmiksować blenderem.
Do sera dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę oraz mus owocowy i dokładnie wymieszać.
Spróbować i jeżeli trzeba - dosłodzić.
Wlać masę do tortownicy (powinna być letnia) i wstawić do lodówki.
Kiedy masa serowa stężeje wylać galaretkę na masę serową i ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.



Pierwszy zrobiłam z czerwonej porzeczki a drugi z czarnej robiąc połowę mniej galaretki na koszt większej ilości masy serowej.








Porzeczkowo mi 2014 Porzeczkowo mi 2014 Lato w pełni!

16 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to obowiązkowy letni smakołyk:)

      Usuń
  2. racja, takie uroki życia w mieście i pracy w biurze
    aczkolwiek jak obserwuję dresscode, pracuąc już z 15 lat w sumie, to się mocno rozluźnił

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać wszystko ma wady i zalety

      Usuń
  3. Ten z dużą porcją galaretki wygląda super.... aż chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, i te kawałki szybko znikają:)

      Usuń
  4. Oba wyglądają wspaniale, jestem pewna, że na porzeczki w takiej formie rodzina skusiła się z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to. Przemycone i wszystko zjedzone:)

      Usuń
  5. Zazdroszczę klimatyzowanego miejsca pracy, ja po 8 godzinach w dusznym nasłonecznionym i ogrzanym komputerami pokoju bez klimatyzacji o niczym juz nie jestem wstanie myśleć jak tylko o wielkiej szklanie wody z lodem i cytryną no i przydałby sie taki sernik na zimno. Pysznie wyglada i doskonale smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż nie chce mi się wierzyć... myślałam, ze klimatyzacja to już standard. Widzę ją w każdym sklepiku a co dopiero w pokoju z komputerami... Petycje do prezesa pisać! :)

      Usuń
  6. Sernik porzeczkowy to jest to co muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jest się fanem porzeczek to jak najbardziej:)

      Usuń
  7. Bardzo orzeźwiający! A przy okazji zapraszam na przepis miesiąca, http://codojedzenia.pl/przepis-miesiaca-dania-z-grilla-i-konkurs-z-nagroda/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo kuszące są takie akcje tylko czasu ciągle brak...

      Usuń
  8. To musiało być świetne orzeźwienie ^^

    OdpowiedzUsuń