Przepis z książki
"Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku"
ściągnięty z galerii potraw.
Nim podam oryginalny
przepis napiszę o moich modyfikacjach i uwagach.
1. Ciasto zrobiłam ze sprawdzonego przepisu Michela Roux podanego w przepisie na tartę ze śliwkami. Zrobiłam z dwóch porcji bo taka ilość akurat wystarcza mi na trzy tarty (1/3 zamroziłam).
1. Ciasto zrobiłam ze sprawdzonego przepisu Michela Roux podanego w przepisie na tartę ze śliwkami. Zrobiłam z dwóch porcji bo taka ilość akurat wystarcza mi na trzy tarty (1/3 zamroziłam).
2. Spód podpiekłam
wcześniej.
3. Zamiast trzeć
czekoladę, rozpuściłam ją w kąpieli parowej i rozsmarowałam na podpieczonym
spodzie.
4. Cukier
nieopatrznie dodałam do masy śmietanowo-jajecznej i chyba nawet nie jest to
najgorszy pomysł.
5. Jeżeli gruszki
nie są wystarczająco słodkie można tartę dodatkowo posypać cukrem
pudrem.
Tarta czekoladowo-gruszkowa
Ciasto
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 115 g pokrojonego na kawałki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 115 g startej czekolady deserowej
- 4 gruszki
- 125 ml śmietany (użyłam świeżej słodkiej śmietanki 30%)
- 1 jajko plus 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 3 łyżki stołowe cukru
Aby przygotować ciasto, należy przesiać do miski mąkę i sól. Dodać cukier i masło, wymieszać elektrycznym mikserem lub przy pomocy dwóch widelców. Dolać
żółtko i sok z cytryny, wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp 200st C. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty o średnicy 25cm. Ciasto posypać
startą czekoladą. Obrać gruszki, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wzdłuż na cienkie plasterki i rozłożyć je jak najszerzej. Ułożyć
połówki gruszek na cieście.
Ubić śmietanę, jajko, żółtko i esencję migdałową. Gotowaną masą zalać gruszki i posypać cukrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Zmniejszyć temp do 180st C i piec przez następne 20 minut, aż cukier zacznie sie karmelizować a masa czekoladowa
stężeje. Poczekać, aby tarta nieco wystygła i dopiero wyjąc z formy. Przybrać świeżą miętą i podawać.
Zrobiłaś smaka na ciacho:) a obiecywałam sobie mniej cukru w tym tygodniu;p
OdpowiedzUsuńja już sobie przestałam obiecywać:)
Usuńto może być dowolna smietana? :)
OdpowiedzUsuńO widzisz, przepisałam składniki z podanej strony źródłowej i nie pomyślałam... O ile dobrze pamiętam użyłam świeżej słodkiej śmietanki 30%, jakoś kwaśna śmietana nie bardzo by mi pasowała.
Usuńwłaśnie zrobiłam ją, już nie mogę się doczekać kiedy ją zjem ;P Super wygląda
OdpowiedzUsuńO, a są już dobre gruszki? Ja jeszcze jestem na fali wiśni, malin i truskawek.
UsuńW każdym razie mam nadzieję, że tarta będzie smakować:)