Lubię kiedy i cukinia i makaron mają kształt wstążek. W zależności od urodzaju albo jest więcej wstążek makaronowych albo cukiniowych:)
Składniki:
- 250 g makaronu pappardelle (mogą być tez tagliatelle)
- 600 g młodej cukinii
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 200-250 ml słodkiej śmietanki (18%, 30%)
- starty ser np. parmezan do posypania
- sól
- pieprz
2. Cebulę pokroić w kostkę.
3. Czosnek posiekać.
4. Cukinię poszatkować wzdłuż na plasterki a następnie plasterki w paski.
5. W garnku rozgrzać oliwę.
6. Wrzucić cebulę i poddusić bez rumienienia.
7. Wrzucić czosnek i chwilę poddusić.
8. Dodać cukinię. Posolić i dusić klika minut, żeby nieco zmiękła ale pozostała jędrna.
9. Wlać wino. Pozwolić trochę odparować.
10. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę redukować.
11. Doprawić solą i pieprzem.
11. Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
12. Posypać startym serem.
Cukinii u mnie aż nadto, więc przepis w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Z moją własną w tym roku u mnie wyjątkowo słabo, ale jest tak popularna i bezproblemowa w uprawie, że ciągle dostaję od kogoś w prezencie:)
UsuńA ja zrobiłam wersję zadowalającą mięsożerców :-)
OdpowiedzUsuńhttp://gospodaliteracka.wordpress.com/2013/08/27/makaron-pelnoziarnisty-z-kwiatami-cukinii-w-sosie-smietanowym/ zapraszam :-D
UsuńJa też czasami dodam kawałek kurczaka czy indyka:) ale czasami jak chcę odpocząć od mięsa to poprzestaję na tej wersji:)
UsuńJa też wolę, ale żeby w domu panowała powszechna radość - trochę mięsa muszę dorzucić :-)
Usuń