piątek, 5 września 2014

Placki z cukinii





Chciałabym napisać "placki z cukinii bez sera" bo jakoś ostatnio wszędzie widzę z serem. Kiedyś też dodawałam ale ta wersja bardziej przypadła mi do gustu i od kilku lat tylko takie robię.

Ogólne uwagi to :
- Nie bać się ziół. Dodaję do cukinii całą furę zieleniny, naprawdę wielkie pęczki a jej smak w plackach znika w połączeniu z niezbyt wyrazistą (żeby nie powiedzieć mdłą) cukinią.
- Nie piszę ile mąki bo to zależy od wodnistości cukinii i rodzaju mąki. Ma być jej tylko tyle by placki dały się formować i przewracać. Wtedy będą delikatne.
- Rozgrzewać patelnię na tyle wcześnie by smażyć placki zaraz po wymieszaniu składników. W czasie jak ciasto stoi staje się coraz bardziej wodniste bo cukinia puszcza sok. Być może pod koniec smażenia trzeba będzie mąki dosypać.
- Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Placki dość wolno się rumienią.
- Można pokusić się o inne dodatki ja na przykład ostatnio dodałam jeszcze pora.





Składniki
  • 2 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1-2 jajka
  • mąka do zagęszczenia ciasta
  • sól
  • olej do smażenia

Cukinię umyć, nie obierać i nie wydrążać chyba że jest bardzo duża. Zetrzeć na drobne wiórki. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek, posiekane zioła, jajka i sól. Wymieszać dokładnie. Dosypywać mąkę porcjami do właściwego zagęszczenia ciasta.
Smażyć na dość mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia.




19 komentarzy:

  1. A piękne takie jak ziemniaczane prawie:). Tylko lepsiejsze, bo z ziołami:). Z chlebowej bezglutenowej wyjdą też, mam nadzieję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję ale jak używasz to pewnie sama lepiej będziesz wiedziała:) Ja z bezglutenowymi mąkami nie mam dużego doświadczenia, ale skoro robi się z niej chleby i ciasta to nie widzę przeszkód.

      Usuń
  2. Lubię takie placuszki i sama chętnie je robię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chętnie robię tym bardziej, że wszyscy chętnie je zjadają:)

      Usuń
  3. Ale mnie porobiłaś! Takiej ochoty nabrałam na te placki, że jutro koniecznie muszę zrobić na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też wkrótce znowu będą i może nawet uda mi się odnotować dokładniejsze proporcje:)

      Usuń
  4. Pyszne i śliczne zieloności :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mm. dla mnie bombowe te placki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placuszki z cukinii:) Mątewko są idealne.

    Miłego weekendu Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio zupełnie zapomniałam o tych plackach, a szkoda bo wszyscy je uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam jeszcze nikogo kto ich nie lubi:)

      Usuń