Chciałabym napisać "placki z cukinii bez sera" bo jakoś ostatnio wszędzie widzę z serem. Kiedyś też dodawałam ale ta wersja bardziej przypadła mi do gustu i od kilku lat tylko takie robię.
Ogólne uwagi to :
- Nie bać się ziół. Dodaję do cukinii całą furę zieleniny, naprawdę wielkie pęczki a jej smak w plackach znika w połączeniu z niezbyt wyrazistą (żeby nie powiedzieć mdłą) cukinią.
- Nie piszę ile mąki bo to zależy od wodnistości cukinii i rodzaju mąki. Ma być jej tylko tyle by placki dały się formować i przewracać. Wtedy będą delikatne.
- Rozgrzewać patelnię na tyle wcześnie by smażyć placki zaraz po wymieszaniu składników. W czasie jak ciasto stoi staje się coraz bardziej wodniste bo cukinia puszcza sok. Być może pod koniec smażenia trzeba będzie mąki dosypać.
- Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Placki dość wolno się rumienią.
- Można pokusić się o inne dodatki ja na przykład ostatnio dodałam jeszcze pora.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- 1-2 jajka
- mąka do zagęszczenia ciasta
- sól
- olej do smażenia
Cukinię umyć, nie obierać i nie wydrążać chyba że jest bardzo duża. Zetrzeć na drobne wiórki. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek, posiekane zioła, jajka i sól. Wymieszać dokładnie. Dosypywać mąkę porcjami do właściwego zagęszczenia ciasta.
Smażyć na dość mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia.
A piękne takie jak ziemniaczane prawie:). Tylko lepsiejsze, bo z ziołami:). Z chlebowej bezglutenowej wyjdą też, mam nadzieję?
OdpowiedzUsuńTeż mam taką nadzieję ale jak używasz to pewnie sama lepiej będziesz wiedziała:) Ja z bezglutenowymi mąkami nie mam dużego doświadczenia, ale skoro robi się z niej chleby i ciasta to nie widzę przeszkód.
UsuńLubię takie placuszki i sama chętnie je robię:)
OdpowiedzUsuńJa też chętnie robię tym bardziej, że wszyscy chętnie je zjadają:)
UsuńAle mnie porobiłaś! Takiej ochoty nabrałam na te placki, że jutro koniecznie muszę zrobić na obiad :D
OdpowiedzUsuńU mnie też wkrótce znowu będą i może nawet uda mi się odnotować dokładniejsze proporcje:)
UsuńPyszne i śliczne zieloności :))
OdpowiedzUsuńOlu, szczerze polecam:)
Usuńmm. dla mnie bombowe te placki!
OdpowiedzUsuń:) naprawdę polecam
UsuńMuszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńu mnie są ostatnio bardzo często
UsuńUwielbiam placuszki z cukinii:) Mątewko są idealne.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Kochana:)
Trzeba korzystać dopóki sezon
UsuńOstatnio zupełnie zapomniałam o tych plackach, a szkoda bo wszyscy je uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńNie znam jeszcze nikogo kto ich nie lubi:)
Usuńmuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę polecam
Usuńto jest pyszne:)!
OdpowiedzUsuń