tag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post16108336207006817..comments2024-03-28T02:32:59.884-07:00Comments on Kuchenne algorytmy: Boeuf bourguignon. Julio, a co z marchewką?Mątewkahttp://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-32890429685935677822014-05-20T09:53:21.757-07:002014-05-20T09:53:21.757-07:00Też bym tak robiła.... gdybym taką brytfannę miała...Też bym tak robiła.... gdybym taką brytfannę miała:))) niestety mam tylko naczynia albo do piekarnika albo na kuchenkę ale na taki żeliwny garnek choruję więc może kiedyś...Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-88370553668927228252014-05-20T09:51:15.950-07:002014-05-20T09:51:15.950-07:00Dzięki:)Dzięki:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-62758841750322758932014-05-20T09:49:35.861-07:002014-05-20T09:49:35.861-07:00Dla mnie też:)Dla mnie też:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-68495410039359577012014-05-20T09:48:51.312-07:002014-05-20T09:48:51.312-07:00:) To zachęcam do przetestowania:):) To zachęcam do przetestowania:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-33674438892849828332014-05-20T08:16:09.291-07:002014-05-20T08:16:09.291-07:00Pyszności!
Przepisy są rzeczywiście dłuuugie,ale t...Pyszności!<br />Przepisy są rzeczywiście dłuuugie,ale to cecha Julii Child.<br />Ja zawsze robię Boeuf w piekarniku w żaroodpornej brytfannie i kłopot znika.<br />Smacznego!Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-84884819086698807542014-05-20T07:15:31.828-07:002014-05-20T07:15:31.828-07:00Pyszności <3
domowe lody - przepis
pomysły na D...Pyszności <3<br /><a href="http://wenus-lifestyle.pl/2014/05/najlepszy-przepis-na-domowe-lody-bez-mieszania-bez-maszynki/" rel="nofollow">domowe lody - przepis</a><br /><a href="http://wenus-lifestyle.pl/2014/05/pomysly-na-dzien-matki/" rel="nofollow">pomysły na Dzień Matki</a>wenus-lifestylehttp://www.wenus-lifestyle.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-53469591972638696442014-05-18T23:26:50.033-07:002014-05-18T23:26:50.033-07:00niebo w gębie jak dla mnie ! niebo w gębie jak dla mnie ! Martahttps://www.blogger.com/profile/05676751631664471797noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-14796380457697545782014-05-16T12:37:44.745-07:002014-05-16T12:37:44.745-07:00Nie mogłaś zadzwonić? wpadła bym :D Aż się oblizał...Nie mogłaś zadzwonić? wpadła bym :D Aż się oblizałam, pychota! ola in the kitchenhttps://www.blogger.com/profile/14894795589907044771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-13450361749630379962014-05-15T11:58:09.538-07:002014-05-15T11:58:09.538-07:00No no wiadomo:), ale statystycznie na to wychodzi:...No no wiadomo:), ale statystycznie na to wychodzi:) Ja przejrzałam sporo polskich i może na jednej nie było:) A jeśli chodzi o zdjęcie to wiesz, że się zastanawiałam czy w ogóle fotografować i wrzucać?:) Na talerz wyłożyłam resztkę, która została i nie miałam już żadnych więcej dodatków oprócz tej łyżki buraczków:)) Myślę, że też byś sobie poradziła bo nic szczególnego nie zrobiłam:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-9722354250930894482014-05-15T10:34:49.255-07:002014-05-15T10:34:49.255-07:00No nie zwiedziłam wszystkich obcojęzycznych stron....No nie zwiedziłam wszystkich obcojęzycznych stron... to głowy nie daję :)) ale na tych kilku marchewki nie było..... Muszę Ci jeszcze napisać, że wołowinka całkiem fotogenicznie się u Ciebie prezentuje :)) i to bez marchewki :)) ja chyba bym polegla przy robieniu zdjęcia.... <br />Pozdrawiam :)Olkahttps://www.blogger.com/profile/02298127330904348286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-55817922434187385452014-05-15T00:39:58.415-07:002014-05-15T00:39:58.415-07:00Dzięki. To mężowi zrób koniecznie ale mam nadzieję...Dzięki. To mężowi zrób koniecznie ale mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-88673080343036703372014-05-15T00:36:57.620-07:002014-05-15T00:36:57.620-07:00Mnie nie pytaj:) u mnie została do rosołu:)Mnie nie pytaj:) u mnie została do rosołu:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-10777992451813210822014-05-15T00:35:51.202-07:002014-05-15T00:35:51.202-07:00Prawda, że ciekawe? Pomyślałam, że może w innej ks...Prawda, że ciekawe? Pomyślałam, że może w innej książce Julii jest ta marchewka, ale skoro mówisz, że na obcojęzycznych stornach nie ma to może wołowina po burgundzku ewoluowała już w wołowinę po polsko-burgundzku:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-82967695790831714092014-05-15T00:33:37.457-07:002014-05-15T00:33:37.457-07:00Jestem za upraszczaniem jeżeli wydaje się, że niek...Jestem za upraszczaniem jeżeli wydaje się, że niektóre czynności nie mają wpływu na ostateczny kształt potrawy:)Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-72888512062221592852014-05-14T13:19:48.080-07:002014-05-14T13:19:48.080-07:00Oj, wygląda genialnie. Zapiszę sobie Twój przepis....Oj, wygląda genialnie. Zapiszę sobie Twój przepis. To danie idealne dla mojego męża:)Ciążowe Zachciankihttps://www.blogger.com/profile/09724170992155027945noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-19950362738772890662014-05-14T10:46:57.517-07:002014-05-14T10:46:57.517-07:00Ożesz filmu nie znam;/ Wołowinka pycha, ja czasem ...Ożesz filmu nie znam;/ Wołowinka pycha, ja czasem dodaję selera, lubię jego słodki smak. No właśnie gdzie ta marchewka:)?<br /><br />Pozdrawiam Di:)Back Tastehttps://www.blogger.com/profile/01464850081758516842noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-27095451547535097492014-05-14T01:21:28.651-07:002014-05-14T01:21:28.651-07:00Ja też dziękuję za wersję uproszczoną - przyda się...Ja też dziękuję za wersję uproszczoną - przyda się na pewno...:)) Wołowinę uwielbiamy.... a tę robiłam pierwszy raz korzystając z filmiku z Julią :)) swoją drogą to ciekawostka z tą marchewką.... bo w oryginale jej nie ma a na stronach, które się na ów oryginał powołują jest.....dodać trzeba, że tylko na tych,, rodzimych,, bo na obcojęzycznych już jej nie wypatrzyłam (czyżby to taka nasza,, krajowa,, chęć ubarwienia - ,,umajenia,, potrawy.....?)<br />Wołowina jest PYSZNA......a obsmżania mięsa też nie znoszę :))<br />Pozdrawiam.... Olkahttps://www.blogger.com/profile/02298127330904348286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-6350863035329639922014-05-13T03:48:54.146-07:002014-05-13T03:48:54.146-07:00Dzięki za wersję uproszczoną, bo do oryginalnej br...Dzięki za wersję uproszczoną, bo do oryginalnej brak mi cierpliwości. Zauważyłam że w starych książkach kucharskich pomija się takie rzeczy jak właśnie zlej tłuszcz, czy wyrabiaj ciasto średni silnie i nie za długo (to jest jak i ile czasu). Doszłam do wniosku że widocznie pewne rzeczy były w tamtych czasach oczywiste tak bardzo, że nie warto było o nich pisać. :) DżemDżushttps://www.blogger.com/profile/05294469829308084344noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-38758086125046861532014-05-12T12:57:30.046-07:002014-05-12T12:57:30.046-07:00Ja z jednej strony rozumiem, że tłumaczy szczegóło...Ja z jednej strony rozumiem, że tłumaczy szczegółowo, ale z drugiej jak będę coś robić drugi raz to będzie mi przeszkadzało to ponowne przedzieranie się przez te opisy no i czasami chciałabym, żeby coś było wyjaśnione czemu tak robi a akurat nie jest:)<br />Moja wersja jest w zasadzie identyczna do książkowej tylko starałam się zapisać przepis zwięźlej i zużywam mniej naczyń:) Nie rozumiem, po co np. podsmażać boczek na jednej patelni, zlewać tłuszcz na drugą i na niej dopiero obsmażać wołowinę. Albo zlewać wodę spod cebulek osobno (kolejne naczynie) wszystko i tak ostatecznie ląduje w jednym garze:) Gdybym miała naczynie żaroodporne, w którym jednocześnie można gotować i piec byłoby jeszcze mniej (często w przepisach jest umieszczanie czegoś w naczyniu żaroodpornym a potem gotowanie w nim na kuchni, moje szkło raczej by tego nie wytrzymało:) ).<br />Co do tłumaczenia to oczywiście całkowita racja, sporo jest takich "podejrzanych" tekstów.<br />Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3277442259917349263.post-92207032867778468772014-05-12T01:47:58.193-07:002014-05-12T01:47:58.193-07:00mam podobne spostrzeżenia, książkę uwielbiam, ale ...mam podobne spostrzeżenia, książkę uwielbiam, ale ma dla mnie pewne minusiki, między innymi to, że te przepisy właśnie ciągną się przez kilka stron. Najbardziej nie znoszę, gdy przeplatają się z innymi. Rozumiem ideę, że to program i że dania są robione paralernie, ale mi to osobiście w ksiażce przeszkadza<br />część przepisów też po prostu uprościłam na swoje potrzeby<br />no i tłumaczenie bywa niedokładne-np. jest jednak różnica czy dodajesz koncentrat pomidorowy czy puree:)<br />na tą wołowinę się też napalałam od dłuższego czasu, bo u nas wołowina często gości<br />może wypróbuję po prostu Twoją uproszczoną wersję?:)Olahttps://www.blogger.com/profile/06974463440732558398noreply@blogger.com